Het ontgrendelen van YouTube-advertenties: Hoeveel kost het?

Click here for the English version

Hey daar, aspirant video adverteerder!

Als je ooit tijd hebt doorgebracht met het kijken naar YouTube filmpjes, heb je vast een aantal videoadvertenties gezien die aan het begin, midden of einde van de video die je bekijkt, worden afgespeeld. Heb je je ooit afgevraagd hoe je zo’n advertentie kunt plaatsen en hoeveel het kost? Nou, ik ben hier om je op een makkelijke en vriendelijke manier door het proces te leiden.

Allereerst: adverteren op YouTube kan verrassend kosteneffectief zijn. Of je nu je video-advertentie wilt laten zien tijdens specifieke video’s (plaatsingstargeting) of een publiek wilt bereiken dat belangrijk is voor je bedrijf, ongeacht welk type content ze bekijken (doelgroepgericht adverteren), YouTube heeft het voor je geregeld! En raad eens? De kosten per bereik (hoeveel je uitgeeft om één unieke persoon in jouw doelgroep te bereiken) zijn erg laag vergeleken met traditionele media, zoals het uitdelen van gedrukte flyers.

YouTube geeft je de macht van doelgroep profilering.

YouTube biedt je een breed scala en diepe selectie van doelgroepprofielen. Stel je voor: je bedrijf verkoopt handgemaakte kleding voor baby’s en kinderen tot 2 jaar oud. Binnen YouTube heb je de mogelijkheid om je advertenties te tonen aan ouders van 0-2 jaar oud, die op zoek zijn naar specifieke producten voor baby’s en kinderen, of die op zoek zijn naar babyproducten zoals die van jou. Geweldig, toch? Een vriendelijke noot: YouTube is onderdeel van de Google-familie, dus je weet dat je de juiste doelgroep voor jouw website kunt targeten. Blijf op de hoogte voor mijn volgende blog, waarin ik je meer zal vertellen over YouTube-targeting.

Hoeveel kost adverteren op YouTube?

Laten we het over kosten hebben. In tegenstelling tot het bestellen vanaf een menu bij een restaurant, gaat adverteren op YouTube niet over het kiezen van een vaste prijs. In plaats daarvan stellen we een dagelijks budget in Google Ads in, en je campagne werkt binnen dat budget. Je kunt bepalen hoeveel je per maand wilt uitgeven en dat verdelen we hoeveel we per dag aan Google Ads geven. Dit betekent dat je controle hebt over je advertentiebudget.

* Google Ads is het online advertentieprogramma van Google waar je online advertenties kunt maken om mensen daar te bereiken precies wanneer ze geïnteresseerd zijn in de producten en diensten die jij aanbiedt. Je kunt Google Ads gebruiken om je bedrijf te promoten, producten of diensten te verkopen, naamsbekendheid te vergroten en verkeer naar je website te verhogen. Een online advertentiebureau zoals wij, CutTheWeb, kan je helpen dit programma te beheren.

En hier is het leuke: zodra je campagne draait, kun je je budget altijd aanpassen. Het is zo flexibel! Bovendien, met alle prestatiegegevens binnen handbereik, kunnen we je helpen je strategie te verfijnen en ervoor zorgen dat je het meeste uit je marketinginvestering haalt. Een gemiddeld bedrijf stelt een dagelijks budget in van €5 tot €50 voor één YouTube-advertentiecampagne, afhankelijk van wat je marketing budget toelaat, hoe uitdagend het is om je doelgroep te bereiken, en hoe groot de impact van je campagne moet zijn.

YouTube termen die handig zijn om te weten

Een paar termen die je moet kennen als je nieuw bent in adverteren op YouTube zijn CPM, CPV en Aantal conversies maximaliseren (Maximize Conversions). Ik zal je erdoorheen leiden.

CPM betekent Kosten per Mille (Cost per Mille), wat neerkomt op kosten per 1.000 vertoningen. Een vertoning wordt geteld elke keer dat je advertentie wordt weergegeven aan iemand. CPM kunnen variëren van €1 tot €12. De bandbreedte is groot. Kosten kunnen variëren op basis van een aantal factoren, die we zo dadelijk zullen behandelen.

CPV betekent Kosten per Weergave (Cost Per View). Een weergave is wanneer iemand ervoor kiest om je advertentie tot 30 seconden te bekijken, als je advertentie langer is dan 30 seconden, of als ze helemaal afkijken als die korter duurt dan 30 seconden, of interactie heeft met je advertentie, zoals erop klikken, wat het eerst komt. De gemiddelde kosten per weergave in Nederland kunnen variëren van €0.012 tot €0.30.

Je kunt ervoor kiezen om per weergave (CPV) te betalen als je betrokkenheid bij je advertenties belangrijk vindt. Voor die keren dat mensen ervoor kiezen je advertentie over te slaan (het systeem telt dit dan niet als een weergave), hoef je hier niet voor te betalen. Beschouw het als een gratis vertoning.

Je kunt kiezen om per vertoning (CPM) te betalen als je doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken voor bekendheid of wanneer je ervoor kiest je advertentie in een niet-overslaand format te draaien.

Als je doel is om verkopen op je website te stimuleren (aankopen), telefoontjes te krijgen, verzonden contactformulieren of andere “acties” die belangrijk zijn voor jouw bedrijf, kunnen we dit instellen als een “conversie”. 

Deze conversies kunnen we online meetbaar maken en je videocampagne kunnen we zo instellen om zo veel mogelijk “conversies” voor je te genereren. Deze biedstrategie heet  “Maximize Conversions” (Aantal conversies maximaliseren). 

Voor meer geavanceerde adverteerders die voldoende data hebben, kunnen we bepalen hoeveel je bereid bent te betalen voor een actie (een conversie) die je wilt van je campagne, dit heet dan weer CPA (Cost per Acquisition, oftewel de kosten die je bereidt bent te betalen voor één aankoop).

Elke campagne is uniek (verschillende campagnedoelen, doelgroepprofielen, locaties, enzovoort), daarom kunnen de kosten van een campagne variëren. Je kosten hangen af van factoren zoals je doelgroep, campagnedoelen en locatie. Maar wees gerust, jij hebt de controle.

In een notendop

YouTube-advertenties geven je de sleutels tot plaatsingstargeting, doelgroepgerichte targeting, meetbaarheid en budgetcontrole. Het is als het hebben van een marketing genie! En het beste van alles? Je kunt als beginner al een impact creëren voor jouw bedrijf.

Heb je nog geen video om advertenties mee te draaien? Geen probleem! We kunnen je daar ook mee helpen. Neem contact met ons op om jouw YouTube-avontuur te starten.

Deel dit artikel op je socials

Laat een reactie achter
*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.