Google (core) updates dans juni en juli 2021

In de SEO community wordt er met argusogen gekeken naar Google de afgelopen en komende maanden.

Waarom dan Bart?

Hoor ik je vragen. Door een aantal grote updates die Google aan het uitrollen is.

Maar dat is toch normaal? Ja en nee. Ja, Google maakt (volgens henzelf) duizenden aanpassingen per jaar aan het algoritme (wat zorgt voor de organische zoekresultaten). Nee, dit is geen normale situatie. In juni, juli en augustus worden er ongeveer 10 grote core algoritme updates uitgevoerd door Google. Hiervan heeft Google 7 updates bevestigd. Dat doet Google alleen als het ook een grote impact gaat hebben. De kleinere updates zegt Google niks over.

Het is heel toevallig dat deze Google core updates nu samenvallen. Sommigen updates heeft Google verschoven naar achteren of naar voren gehaald. Normaal gesproken rolt Google een core update eens in de paar maanden uit.

Laatste Core updates

Ter vergelijking, op 3 december 2020 is de laatste grote Google core algoritme update geweest, daarvoor was het 4 mei 2020. Beiden core updates duurde een paar weken om volledig uitgerold te worden door Google.

Welke Google algoritme updates zijn er afgelopen maanden geweest? 

Juli 2021 core update, begon met uitrollen op 1 juli rond 18:00 uur in de avond (NL tijd, 12:00 uur ET). Deze is op 12-7-2021 volledig uitgerold, volgens Google.

Juni 2021 core update, begon met uitrollen op 3 juni rond 00:30 uur (NL tijd, 2 juni 18:30 ET). Deze is (als het goed is) binnen een week uitgerold.

Google MUM update, begon uit te rollen op 29 juni en gaat volgens Google jaren duren om volledig uit te rollen. Waarom zo lang? Zie alinea hieronder.

Juni 28 spam update (de tweede spam update), naam zegt het al op 28 juni volledig uitgerold.

Juni 23 spam update (de eerste spam update), naam zegt het al op 28 juni volledig uitgerold.

Google page experience update15 juni begonnen met uitrollen. Gaat tot eind augustus duren.

Google ‘predator’ algoritme updaterond 10 juni (maar datum is door Google niet bevestigd). Een update als reactie op een artikel van de New-York Times heeft Google deze update uitgerold. Vooral sites die de reputatie van anderen beschadigen zijn hierdoor getroffen. Zoals sites waarop staat wie volgens hen zedendelinquenten zijn. Maar ook sites van lage kwaliteit die de reputatie van andere mensen beschadigen/exploiteren op hun site. Google blijft ook deze update

Deze (core) updates zijn altijd wereldwijd. Dus alle Google zoekdomeinen (google,com, google,nl, google.co.uk, google,at, etc.) worden hierdoor beinvloedt. Uitrollen kan een dag zijn maar ook een aantal maanden.

Leuk Bart deze update info, maar wat moet ik er mee?

Dat is een goede vraag. Wij adviseren om de komende maanden wat beter jouw organisch verkeer in de gaten te houden in Google Analytics.

Zo vind je het organisch verkeer in jouw Google Universal Analytics weergave (zie voor GA4 hieronder). Organisch verkeer (google / organic) hoeft bij jou uiteraard niet op nummer 2 te staan.

Google Core updates juni en juli 2021 Analytics organisch verkeer

Organisch verkeer vinden in GA4

Zie je dit naar beneden gaan (of juist omhoog) dan kan het heel goed zijn dat een van deze updates jouw heeft getroffen. Zeker als je verder weinig tot niks anders gedaan hebt wat een grote impact op de organische zoekresultaten kan hebben gehad (SEO werkzaamheden).

Mijn organisch verkeer gaat omhoog.

Gefeliciteerd! Wat lekker. Google heeft je beloond met je goede site. Lekker zo laten en het maandelijks in de gaten gaan houden. Maak je dan ook niet druk als het een maandje (of 2) iets minder wordt.

Help! Mijn organisch verkeer zakt naar beneden.

Dan is de volgende stap om te kijken hoe ver het gezakt is. Is dit heel erg? Of is dit te verwachten? Bijvoorbeeld door het weer, of door de vakantie(s) of is het nu laagseizoen voor jou? Oftewel is het logisch dat je organisch verkeer nu (even) zakt? Is dat niet logisch en is het een vrij plotselinge daling? Dan is de volgende stap om te achterhalen wanneer (ongeveer) dit is begonnen zodat je het kunt koppelen aan een van bovenstaande updates. Daar kan je dan gericht mee aan de slag gaan om het weer op te lossen.

Uiteraard houden wij dit in de gaten voor onze (SEO) klanten en trekken wij aan de bel bij ze als we wat raars zien.

Geen idee hoe je dit moet aanpakken of waar je moet beginnen? Dat snappen we! We helpen je hier graag mee. Neem contact met ons op en we bespreken de mogelijkheden!

Deel dit artikel op je socials

Laat een reactie achter
*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.