Waarom video een onderdeel moet zijn in je marketing mix.

In de dynamische wereld van digitale marketing is het cruciaal om relevant te blijven en de aandacht van je doelgroep vast te houden. Een essentieel element dat steeds meer terrein wint en niet mag ontbreken in je marketingmix is video. Waarom? Omdat video niet alleen de kracht heeft om boeiende verhalen te vertellen, maar ook omdat het aantoonbaar effectief is in het vastleggen van de aandacht en het overbrengen van boodschappen. Ondersteund door studies die aantonen dat kijkers aanzienlijk meer informatie onthouden dan bij tekstuele content, biedt video een unieke mogelijkheid om een diepgaande verbinding met je doelgroep op te bouwen. Laten we eens nader bekijken waarom video een onmisbaar ingrediënt is geworden voor succesvolle marketingstrategieën.

Hoewel video marketing veel voordelen biedt, zijn er ook enkele potentiële nadelen of uitdagingen waarmee bedrijven geconfronteerd kunnen worden. We willen dan ook niet de illusie scheppen video enkel voordelen kent, laten we eerst een kleine opsomming maken van de mogelijke nadelen, voordat we de voordelen gaan benoemen:

 • Kosten en Complexiteit van Productie: Het maken van hoogwaardige video’s kan duur zijn, vooral als je professionele apparatuur en diensten nodig hebt. Daarnaast kan het productieproces complex zijn en vereist het vaak gespecialiseerde vaardigheden.
 • Tijd en middelen: Naast kosten kan het produceren van video’s ook veel tijd en middelen vergen. Het plannen, opnemen, bewerken en publiceren van video’s kan meer betrokkenheid vereisen dan het maken van geschreven content.
 • Compatibiliteit en toegankelijkheid: Niet alle gebruikers hebben toegang tot snelle internetverbindingen, en sommige apparaten of platforms ondersteunen mogelijk geen video’s. Dit kan leiden tot een beperkter bereik van je doelgroep.
 • SEO-uitdagingen: Hoewel video’s positieve effecten kunnen hebben op SEO, kunnen ze ook uitdagingen met zich meebrengen. Zoekmachines begrijpen video-inhoud niet op dezelfde manier als tekst, waardoor het belangrijk is om video’s te optimaliseren met relevante metadata.
 • Afleiding en korte aandachtsspanne: Mensen hebben over het algemeen een kortere aandachtsspanne bij het bekijken van video’s in vergelijking met het lezen van tekst. Het is belangrijk om snel de aandacht te trekken en de boodschap duidelijk over te brengen.
 • Overvloed aan content: Aangezien videocontent steeds populairder wordt, is er ook een grotere concurrentie. Het kan moeilijk zijn om op te vallen in de menigte en ervoor te zorgen dat je doelgroep jouw video’s opmerkt en bekijkt.

Hoewel deze uitdagingen bestaan, kunnen ze vaak worden overwonnen met zorgvuldige planning, strategie en creativiteit. Het is belangrijk om de voordelen van video marketing af te wegen tegen deze potentiële nadelen en passende maatregelen te nemen om de effectiviteit te vergroten.

 • Video is veelzijdig: Of je nu een social media post maakt of een demo video van een product, video is veelzijdig en je kan hiermee je doelgroep bereiken op een gevarieerde manier door verschillende video’s te maken.
 • Video is boeiender: Mensen zijn eerder geneigd om een video te bekijken dan een lang artikel te lezen, waardoor video een effectieve manier is om de aandacht van je doelgroep te trekken en hen betrokken te houden. Of je nu een product presenteert, een verhaal vertelt, of simpelweg de persoonlijkheid van je merk laat zien, video is een effectieve manier om je doelgroep te bereiken en betrokken te houden. Mensen vinden het veel gemakkelijker om videomateriaal te onthouden tov het enkel als tekstvorm te lezen. Volgens een studie van Insivia onthouden kijkers 95% van de boodschap wanneer ze deze in een video bekijken, in tegenstelling tot slechts 10% wanneer ze deze in tekst lezen. Het creëren van makkelijk verteerbaar videomateriaal houdt je publiek betrokken en vergroot de kans dat ze belangrijke informatie over je merk opnemen.
 • Video helpt bij het opbouwen van vertrouwen: Mensen vertrouwen een bedrijf sneller wanneer ze echte mensen zien en horen, in plaats van alleen maar over het bedrijf te lezen. Bijvoorbeeld klant video’s kunnen helpen vertrouwen op te bouwen bij je doelgroep door de ervaringen te tonen van echte klanten die jouw producten of diensten hebben gebruikt.
 • Video helpt je Search Engine Optimalisation (SEO): Video marketing heeft aanzienlijke invloed op SEO vanwege het vermogen om gebruikersbetrokkenheid te stimuleren, wat zoekmachines zoals Google gebruiken als een rangschikking factor. Je kunt je online zichtbaarheid verbeteren door video’s te uploaden naar websites zoals YouTube (Na Google, de grootste zoekmachine ter wereld), ze in te bedden op je site en ze te optimaliseren voor zoekmachines via metadata en video transcripties. Bovendien is de kans groter dat video’s met boeiende inhoud en betekenisvolle interacties backlinks ontvangen, wat helpt om je SEO-inspanningen te versterken. Tot slot, je kan de video’s snel verspreiden via FB/Insta/TikTok/Snapchat/GMB. Dat helpt allemaal voor je organische vindbaarheid.
 • Video helpt met conversieratio en verkoop: Videomateriaal is uiterst effectief bij het leiden van je publiek naar de gewenste actie, of het nu gaat om aanmelden voor een nieuwsbrief, het downloaden van een brochure, of een aankoop doen. Goed vervaardigde video’s kunnen klanten overtuigen met een duidelijke oproep tot actie, wat leidt tot meer conversies en het genereren van omzet. Een studie van Eyeview Digital ontdekte dat het gebruik van video op landingspagina’s conversies tot wel 80% kan verhogen. Dit maakt video een essentieel instrument om op te nemen in je marketingtrechter, waarbij het helpt om je publiek van bewustzijn naar overweging en uiteindelijk naar actie te bewegen.
 • Video kan worden gebruikt om te onderwijzen: Als je een complex product of dienst hebt, kan video een uitstekende manier zijn om je doelgroep te onderwijzen over wat je te bieden hebt. Uitlegvideo’s kunnen je bijvoorbeeld helpen complexe onderwerpen te ontrafelen in eenvoudige, makkelijk te begrijpen stukken, waardoor het voor je doelgroep eenvoudiger wordt om te begrijpen wat je te bieden hebt (en ze dus sneller voor jou kiezen). Video productdemonstraties zijn een andere uitstekende manier om je aanbiedingen te presenteren en waarde te tonen aan potentiële klanten. Studies hebben aangetoond dat 74% van de mensen een product of dienst koopt, nadat ze een uitlegvideo hierover hebben bekeken. Door videomateriaal te gebruiken om veelvoorkomende vragen of zorgen aan te pakken, kun je vertrouwen opbouwen bij je publiek en je product presenteren als de oplossing waar ze naar op zoek zijn.
 • Video is deelbaar: Video’s zijn gemakkelijk deelbaar, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor bedrijven die een breder publiek willen bereiken. Of je doelgroep nu je video’s deelt op sociale media of ze per e-mail naar vrienden en familie stuurt, video kan je helpen nieuwe doelgroepen te bereiken en je merk op te bouwen. Onderzoek van Social Media Week geeft aan dat videomateriaal 1.200% vaker wordt gedeeld dan links en tekst samen. Door de creatie van deelbaar videomateriaal kun je via jouw social media kanalen meer bereik, volgers en potentiële leads verwerven.

Het integreren van video in je marketingmix is geen louter optionele keuze, maar eerder een strategische noodzaak in het snel evoluerende landschap van digitale marketing. De impact van video op gebruikersbetrokkenheid en de aantoonbare voordelen voor SEO benadrukken het potentieel van dit krachtige medium om je boodschap effectief over te brengen en je merk op de voorgrond te plaatsen.

Door video’s te delen op platforms zoals YouTube, ze in te bedden op je website en ze te optimaliseren voor zoekmachines, vergroot je niet alleen je online zichtbaarheid, maar versterk je ook je positie in zoekmachine-rankings. Bovendien biedt video de mogelijkheid om waardevolle backlinks te genereren, waardoor de geloofwaardigheid van je merk wordt versterkt.

Video vormt niet alleen een middel om informatie over te brengen, maar is een krachtig instrument om betrokken te blijven bij jouw doelgroep, vertrouwen op te bouwen en jouw merk sterk te positioneren aan een steeds veeleisender publiek. Het is duidelijk dat in een tijdperk waarin visuele communicatie de boventoon voert, het opnemen van video in je marketingstrategie een stap is naar duurzaam succes.

Deel dit artikel op je socials

Laat een reactie achter
*Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.